Bir kan şekeri testi, kanınızdaki glikoz seviyelerini ölçer.Glikoz bir şeker türüdür.Vücudunuzun ana enerji kaynağıdır.İnsülin adı verilen bir hormon, glikozun kan dolaşımınızdan hücrelerinize taşınmasına yardımcı olur.
Kandaki çok fazla veya çok az glikoz, ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir.Yüksek kan şekeri seviyeleri (hiperglisemi), ciddi, uzun vadeli sağlık koşullarına neden olabilen bir hastalık olan diyabetin bir işareti olabilir.
Yüksek kan şekerine, pankreasınız veya adrenal bezlerinizdeki sorunlar gibi kanınızdaki insülin veya glikoz seviyelerini etkileyebilecek başka koşullar da neden olabilir.
Düşük kan şekeri seviyeleri (hipoglisemi), tip 1 diyabetli kişilerde ve belirli diyabet ilaçları alan tip 2 diyabetli kişilerde yaygındır.Karaciğer hastalığı gibi bazı durumlar diyabeti olmayan kişilerde düşük kan şekeri seviyelerine neden olabilir, ancak bu yaygın değildir.Tedavi edilmezse, şiddetli düşük kan şekeri, nöbetler ve beyin hasarı dahil olmak üzere önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Diğer isimler: kan şekeri, kendi kendine kan şekeri izleme (SMBG), açlık plazma glikozu (AKŞ), açlık kan şekeri (AKŞ), açlık kan şekeri (AKŞ), rastgele kan şekeri, glikoz yükleme testi, oral glikoz tolerans testi ( OGTT)
Kan şekeri seviyelerinizin sağlıklı bir aralıkta olup olmadığını öğrenmek için bir kan şekeri testi kullanılır.Genellikle diyabetin teşhisine ve izlenmesine yardımcı olmak için kullanılır.
Yüksek glikoz seviyeleri veya düşük glikoz seviyeleri semptomlarınız varsa, sağlık uzmanınız bir kan şekeri testi isteyebilir.
Yüksek kan şekeri seviyelerinin belirtileri şunları içerir:
Düşük kan şekeri seviyelerinin belirtileri şunları içerir:
Tip 2 diyabet geliştirme riskiniz yüksekse, kan şekeri testine de ihtiyacınız olabilir.Aşağıdaki durumlarda diyabet geliştirme olasılığınız daha yüksektir:
Hamileyseniz, gestasyonel diyabet olup olmadığını kontrol etmek için muhtemelen hamileliğinizin 24. ve 28. haftaları arasında bir kan şekeri testi yaptıracaksınız.